Fotowedstrijd Oudewater | Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
  • Enquête

    Heb je al eens eerder meegedaan aan een Fotowedstrijd?

E-cards

Nodig binnenkort één van je vrienden uit om ook deel te nemen aan de wedstrijd door een e-card te versturen!

In Vogelvlucht
Stichting Fotowedstrijd in vogelvlucht

Overtoom
Deze foto, genomen door Femke van Aken op de Overtoom in IJsselstein, won de Fotowedstrijd IJsselstein 2003. De titel van de foto is ‘Veel in weinig’.

De doelstelling van Stichting Fotowedstrijd is allereerst om mensen plezier te laten beleven aan hun eigen gemeente of stad en woonomgeving door het organiseren van activiteiten zoals fotowedstrijden. Stichting Fotowedstrijd is ontstaan naar aanleiding van een idee dat in 2003 ontstond. Destijds realiseerde Martin Planken (1973), voorzitter van Stichting Fotowedstrijd, zich tijdens het geven van een rondleiding door de stad IJsselstein, dat hij in de loop der jaren aardig wat te weten was gekomen over de geschiedenis van die plaats. Dat kwam mede voort uit zijn interesse in de historie van IJsselstein, zijn liefde voor de stad en het authentieke karakter ervan.

Planken, geboren in Utrecht en getogen in IJsselstein, had een eigen wijze van kijken ontwikkeld en was benieuwd hoe anderen naar hun stad en directe woonomgeving keken. Dit leidde in 2003 tot het initiatief om Fotowedstrijd IJsselstein uit te schrijven. In de jaren die volgden heeft die wedstrijd er voor gezorgd dat inwoners bij wijze van spreken op ontdekkingsreis zijn gegaan in hun eigen stad. Aan de hand van boeiende thema’s worden zij ieder jaar aangemoedigd om die éne speciale foto te maken en in te sturen. Inwoners kijken op die manier steeds op een nieuwe manier naar hun stad en komen tot verrassende ontdekkingen. Planken vindt het leuk om te merken dat inwoners zich regelmatig afvragen waar een bepaalde foto gemaakt is omdat zij de omgeving niet of niet direct herkennen.

Ganzen
Deze foto, genomen door Michiel Abel vanaf de Overtoom in IJsselstein, won de Fotowedstrijd IJsselstein 2006. De titel van de foto is ‘Ganzen op de Overtoom’.

Dat Fotowedstrijd IJsselstein mooie en verrassende foto’s oplevert mag inmiddels duidelijk zijn. Daar is de editie van 2006 een bijzonder voorbeeld van. De winnende foto uit 2006 is namelijk gebruikt om de eerste officiële IJsselsteinse postzegel te sieren. “Een erg leuk initiatief”, aldus toenmalig burgemeester Doede Kok, “en een primeur voor de stad IJsselstein.”

Ook Michiel Abel is erg tevreden over het eindresultaat. De toen dertienjarige is de winnaar van Fotowedstrijd IJsselstein 2006. Met zijn foto ‘Ganzen op de Overtoom’ wist hij in 2006 de wedstrijdjury te overtuigen. In maart 2007 pronkte zijn foto op de postzegel van zijn eigen stad. Voor de deur van VVV IJsselstein en de Historische Stadswaag, ontving hij uit handen van de burgemeester het eerste setje van deze unieke zegels.

Postzegel

Burgemeester Kok (2005-2007) overhandigt het eerste setje IJsselsteinse postzegels aan de maker van de foto die de postzegels sieren.

Postzegel

De eerste officiële IJsselsteinse postzegel uit 2007.

Fotowedstrijd IJsselstein 2007 was een bijzondere editie vanwege het 5-jarig lustrum. Tijdens de goed bezochte en sfeervolle prijsuitreiking werd bekend gemaakt dat de winnaar van de Van Oord Makelaardij Fotowedstrijd IJsselstein 2007, was geworden: Dhr. Peter Vos. Zijn foto, zie hieronder, is getiteld: ‘De eerste kopkans’. Als je de nieuwsbrief van Fotowedstrijd IJsselstein wilt ontvangen, klik je hier.

2008

Geen omschrijving.

Ansichtkaarten Stichting Fotowedstrijd

Ook het ‘Ansichtkaartenproject’ in IJsselstein mag er zijn. Tijdens de prijsuitreiking van de Van Oord Makelaardij Fotowedstrijd IJsselstein 2008, ontving makelaar David van Oord uit handen van de voorzitter van Stichting Fotowedstrijd, Martin Planken, de eerste envelop met de unieke, door Stichting Fotowedstrijd ontwikkelde ansichtkaarten uit IJsselstein. De Van Oord Makelaardij heeft zich al sinds 2005 als officiële Partner aan Fotowedstrijd IJsselstein verbonden.

De set van tien ansichtkaarten plus een verrassingskaart bij wijze van bonus, neemt je mee door het verleden en het heden van IJsselstein. De selectie is mede ontstaan uit een samenwerking van Stichting Fotowedstrijd met de stichtingen Historische Kring IJsselstein, ’s Heeren Korenmolen De Windotter, De Grootste Kerstboom, IJVO, Karnavals Optocht IJsselstein en de Oranjevereniging. Zij hebben allen goedkeuring gegeven voor het gebruik van evenementenfoto’s of hebben archiefmateriaal ter beschikking gesteld.

Verder zijn er kaarten met inzendingen van de afgelopen vijf jaar van Fotowedstrijd IJsselstein, waaronder twee foto’s van moderne architectuur. Zo wordt niet alleen recht gedaan aan de rijke cultuur van de stad, maar ook aan de prachtige historie van de stad en het IJsselstein van nu. Op de achterzijde van de kaarten staat een toelichting op de afbeeldingen. Verder staan er wetenswaardigheden over IJsselstein en wordt er verwezen naar informatieve websites over de stad.

Ontwikkelingen Stichting Fotowedstrijd

Stichting Fotowedstrijd wordt meer en meer gevonden door andere organisaties die vragen of er samengewerkt kan worden op het gebied van fotografie en bij het organiseren van activiteiten en evenementen. In 2003 zag Fotowedstrijd IJsselstein het levenslicht en in 2008 kwam Fotowedstrijd Nieuwegein erbij waarvan Reinerie Garantiemakelaars de officiële Partner is. Als je de nieuwsbrief van Fotowedstrijd Nieuwegein wilt ontvangen, klik je hier. In 2009 werden de activiteiten uitgebreid met Fotowedstrijd Montfoort, Fotowedstrijd Oudewater en Fotowedstrijd Utrecht.

Stichting Fotowedstrijd is opgericht ten kantore van notaris Blokhuis en Akkermans en bestaat uit secretaris/penningmeester John Goes en voorzitter Martin Planken.